Deze hondenrassen hebben het meest te lijden onder de hitte

In Nederland zijn temperaturen van meer dan 30 graden op het moment niet ongewoon. Dit kan bij ons voor ongemak zorgen maar voor honden kan een hitteberoerte bijvoorbeeld een reëel gevaar worden. Lees hier welke hondenrassen het meest te lijden hebben onder deze hitte en hoe je ze een handje kan helpen.

Met tropische temperaturen heeft je hond veel aandacht nodig, zodat hij de hitte goed aankan. Franse bulldogs, mopshonden en Shih Tzus kunnen sneller oververhit raken omdat ze veel zacht weefsel rond hun luchtwegen hebben en daardoor moeite hebben met het hijgen om hun temperatuur te reguleren,” legt dierenarts Steph Venban uit aan de Britse metro.

Ook overgewicht kan het probleem verergeren. "Het extra gewicht versmalt de luchtwegen nog meer", zegt Venban.
Ook overgewicht kan het probleem verergeren. "Het extra gewicht versmalt de luchtwegen nog meer", zegt Venban.

Als honden niet in staat zijn om hun temperatuur voldoende te reguleren, krijgen ze in het ergste geval een hitteberoerte. Je herkent onder andere een hitteberoerte wanneer je hond moeite heeft met lopen of langzamer lopen, wanneer de diepte en snelheid van zijn ademhaling verandert en wanneer hij moet braken of diarree krijgt.


Hoe bescherm je jouw hond tegen een hitteberoerte?

De aanbeveling van de dierenarts:

  1. Laat je hond zoveel mogelijk in huis of in de schaduw
  2. Ga overdag niet uit met je hond maar doe dit ’s ochtends vroeg en ’s avonds
  3. Loop en speel minder met je hond
  4. Zorg dat je hond altijd koel water heeft
  5. Zet een ventilator op de grond waar je hond naast kan gaan liggen
  6. Leg koele, vochtige handdoeken op de vloer om je hond af te koelen
  7. En het allerbelangrijkste, laat je hond nooit alleen in de auto achter in deze hitte! Binnen enkele minuten kan de temperatuur in de auto tot gevaarlijke hoogte stijgen

Wandelen op heet asfalt - is dat mogelijk?

Dierenartsen raden aan om simpelweg zelf de temperatuur van het asfalt te checken. Als je jouw hand niet gedurende minstens zeven seconden op het asfalt kunt houden, zullen de poten van jouw hond dat ook niet kunnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *