Een tweede kat in huis – hoe laat ik katten aan elkaar wennen?

Een tweede kat in huis – hoe laat ik katten aan elkaar wennen?

Redenen voor een tweede kat

Er zijn veel verschillende redenen om een tweede kat te kopen. Zo kan het zijn dat de partner van een kat al lang geleden is overleden en dat ze zich nu verdrietig en eenzaam voelt. Of er is iets in je leven veranderd waardoor je kat vaker alleen thuis is en wel gezelschap kan gebruiken.

Hoewel het niet altijd zo lijkt, zijn katten sociale dieren. Jagen doen ze alleen maar om contact te hebben, te spelen en knuffelen hebben ze liever een andere kat in de buurt. Zoals bij mensen is het voor katten soms moeilijk nieuwe vriendschappen te sluiten. Een oudere kat, die zich zeer comfortabel voelt en al vele jaren zijn dagelijkse routine beleeft, kan volledig overweldigd worden door een jonge, speelse kater en zich daardoor snel gestrest voelen. In dit geval kan het beter zijn om voor een reeds volwassen kat te kiezen.

Welke katten passen bij elkaar?

Niet alleen grote leeftijdsverschillen kunnen een probleem worden als je twee katten aan elkaar wilt laten wennen, ook het geslacht kan bepalend zijn. Katertjes houden over het algemeen van vechten, vrouwtjes spelen het liefst. Het zou echter problematisch zijn om twee ongecastreerde mannen in één huis te houden. Dit kan leiden tot voortdurende gevechten en permanente stress. Je hebt de beste kansen als je met twee jonge kittens begint. Ze zijn zo druk bezig met spelen dat er geen tijd is voor echte gevechten. Samen kunnen ze hun nieuwe leefomgeving verkennen en zijn ze gewend om deze vanaf het begin te delen.

Als je van plan bent een tweede kat in huis te nemen nadat er al eentje een tijd lang in het huis woont dan moet je extra aandacht besteden aan het gedrag en karakter van de twee katten. Kijk eerst naar je eigen kat en vraag in het asiel of aan de fokker of ze een kat met een vergelijkbaar karakter hebben. Let hierbij op leeftijd, speelsheid en hoe sociaal het dier is.

Dit moet je doen voordat je twee katten samenbrengt

Het alle belangrijkste is dat je goed voorbereid bent op een tweede kat. Koop van alles een tweede exemplaar zodat je katten niet hoeven te delen. Dit voorkomt stress en vechten! Denk hierbij aan een tweede kattenbak, voeding- en waterbak, etc. Houdt er ook rekening mee dat de geuren van de oude kat de nieuwe kat kan afschrikken. Met geuren markeren katten immer hun leefomgeving. Een goede regel is dat iets nieuws, zonder geur, ook opnieuw verdeelt moet worden door de katten zelf en daardoor gemakkelijker “van hen samen” is. Koop bijvoorbeeld een nieuwe krabpaal of speeltjes en laat hen er samen of om beurten mee spelen.

Tip: koop een krabpaal met meerdere ligvlakken zodat er ruimte is voor beide katten tegelijkertijd. Een goed voorbeeld van krabpaal voor meerdere katten vind je hier (klik)

Tip:

koop een krabpaal met meerdere ligvlakken zodat er ruimte is voor beide katten tegelijkertijd. Een goed voorbeeld van krabpaal voor meerdere katten vind je hier

Katten krabpaal met meerdere ligvlakken

Katten met succes aan elkaar laten wennen

Kitten succesvol introduceren bij kat: een aparte ruimte voor de nieuwkomer

Omdat de katten rustig tijd nodig hebben om aan elkaar te wennen, en ook tijd apart nodig hebben is het aan te raden een aparte kamer voor de nieuwkomer te reserveren waar hij even kan uitrusten en bijkomen. Je oude kat is er misschien al jaren aan gewend om haar territorium voor zichzelf te hebben. Als dit van de ene seconde op de veranderd, kan dit onmiddellijk leiden tot een gewelddadig argument. Als dit gebeurt, is de kans van slagen natuurlijk al een stuk kleiner geworden. De deur naar de andere kamer moet gesloten blijven om incidenten te voorkomen. Allereerst is het belangrijk dat de nieuwe kat ongestoord kan wennen aan zijn nieuwe omgeving en zich op zijn gemak kan voelen.

De eerste dagen in het nieuwe huis

Zorg ervoor dat je de eerste dagen veel tijd hebt om bij beide katten te zijn. Neem bijvoorbeeld een paar dagen vrij van werk of plan de kennismaking tijdens het weekend. Zelfs als je kat de nieuwe kat nog niet heeft gezien, maar deze al wel bij je thuis is, zal hij dit merken. Stel hem gerust en ga op een gelijkwaardige manier met beide katten om zodat de oude kat niet jaloers wordt. Speel met hen beide en zorg dat de ontmoeting positief en leuk is.

Tip:

Zet de voerbakjes van beide katten dicht tegen de deur aan van de kamer waar de andere kat in zit (dus aan beide zeiden van de deur één bakje). Dit bewijst voor de katten dat ze ondanks de geur van de andere kat in hun neus, ongestoord van hun eten kunnen genieten.

De grote ruil

Als beide katten er ontspannen uitzien, kunt u een territoriumruil doen. Je wisselt ze van kamer. Dit geeft hen de mogelijkheid om elkaars geur te onderzoeken en hier aan te wennen. Bovendien leert de nieuwe kat ongestoord de rest van zijn nieuwe omgeving kennen. Wanneer je de katten terug wisselt naar hun eerste kamer, laat dan een speeltje van de andere kat in de kamer liggen zodat ze ook hier de geur van de ander ruiken en hiermee vertrouwt raken.

help, kat accepteert kitten niet - advies

Katten met speelgoed hengel

Laat de katten ongestoord samen

Sommige katten kunnen na één tot twee dagen samengebracht worden, andere pas na twee weken. Wees geduldig en haast je nergens naartoe. Nu vindt het eerste visuele contact plaats. Het is ideaal als je een tweede persoon hebt die je in deze situatie kan helpen. Elk persoon zorgt voor één van de twee katten. Misschien zijn ze vanaf het begin beste maatjes of ze blazen tegen elkaar. Geef het tijd en rust. Een klein tikje kan geaccepteerd worden maar laat ze niet met elkaar in gevecht raken.

Problemen om aan elkaar te wennen - kat accepteert nieuwe kitten niet

Als het gaat om een gevecht of als een van de twee katten zichtbaar geïntimideerd en bang is, moet je snel ingrijpen en de poging voor vandaag beëindigen. Ze hebben dan nog meer tijd nodig. Doe een stap terug laat ze verder aan elkaar wennen op geur en geluid, zonder dat ze elkaar zien. De volgende dag kan je het dan opnieuw proberen. Leid de katten af met positieve dingen zoals snoepjes of speeltjes zodat ze geen tijd en zin hebben om met elkaar te vechten. Zodra de kennismaking geassocieerd word met positieve gevoelens zal er weinig stress bij komen en worden de katten hopelijk snel de beste vrienden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *