Een gezonde hond - dit zijn de belangrijkste punten

Aan een aantal uiterlijke kenmerken kun je al snel zien hoe het met de gezondheid van een hond gesteld is. Gezonde honden zijn actief, alert en hebben een glanzende vacht. Een gezonde hond heeft schone oren en ogen en een gezonde interesse in zijn omgeving.

Slapende honden...

Zoals je al wel had verwacht slapen puppy’s en jonge honden meer dan volwassen honden. Dit is natuurlijk erg logisch, omdat zij veel meer nieuwe indrukken opdoen en veel spelen. Oudere honden hebben daarentegen veel minder slaap nodig. Toch is een vast ritme voor alle honden erg belangrijk. Een gezonde hond heeft, net als een mens, een vast eet- en slaapritme. Probeer hier zoveel mogelijk rekening mee te houden door je hond op vaste tijden te voeren, uit te laten en te laten rusten.

Honden slapen gemiddeld twee keer zo lang als mensen. Zij doen dit niet aaneengesloten maar doen vaak één of meerdere dutjes per dag. Zorg ervoor dat jouw hond een plek heeft waar hij zich kan terugtrekken wanneer hij dit zelf wil. Een hond weet immers zelf het beste wanneer hij moe is.

Beweegt jouw hond tijdens het slapen, of maakt hij af en toe geluid? Dit is helemaal niet vreemd. Honden dromen namelijk ook! Net als jij en ik doorlopen honden verschillende fasen van slaap. De diepste slaap, ook wel REM slaap genoemd, helpt het hondenbrein alle indrukken van de dag te verwerken. Heeft hij veel gespeeld of gerent? Dan kan het zijn dat zijn lichaam dit nadoet in zijn slaap. Dit kan soms grappig zijn om van dichterbij te bekijken, maar maak je hond niet wakker. Dit zou jij ook niet fijn vinden, of wel?

Gebitsverzorging hond

Een gezond gebit is voor een hond uiterst belangrijk. Hij gebruikt het namelijk niet alleen om te eten maar ook om dingen te pakken, grijpen en mee te spelen. Omdat je hond jou niet kan vertellen of hij last heeft van zijn gebit is het belangrijk dit van tijd tot tijd te controleren.

Een slecht gebit kun je herkennen aan:

  • Een vieze geur
  • Aanslag (plaque) op de tanden en kiezen
  • Rood tandvlees rondom de tanden en kiezen
  • Moeilijk eten (kauwen aan één zijde)
  • Bloeden tandvlees
Honden_gebit
Gebitsproblemen kunnen grotendeels voorkomen worden. Dit doe je door de tanden van je hond 3x per week te poetsen en hem speciale gebitsverzorgende voeding te geven.

Tip:

Ook je hond verzekeren? Bereken op deze website snel en gemakkelijk de premiekosten!

Medicijnen voor een hond

Als je hond ziek is of pijn heeft kan het geven van medicijnen verlichting brengen. Hoewel het soms verleidelijk kan zijn je hond een medicijn te geven dat ook goed voor een mens werkt, zoals paracetamol, wordt dit sterk afgeraden. Medicijnen of geneesmiddelen die voor mensen bedoeld zijn kunnen giftig zijn voor een hond.

Ben je niet zeker welk medicijn het beste is voor jouw hond? Raadpleeg een arts of professional.

Medicatie kan bij een hond ook van pas komen als hij erg gestrest. Een klassiek voorbeeld hiervan is stress vanwege de harde vuurwerkknallen rondom de jaarwisseling. Hiervoor zijn er rustgevende middelen verkrijgbaar waarvan bewezen is dat deze stres verlagend werken bij honden. Let wel op dat je hier op tijd mee begint gezien je deze middelen vaak rustig aan moet opbouwen en weer afbouwen. Dit kan enkele weken duren.

Let op: sommige mensen neigen hun hond alcohol te geven als stress verlagend middel. Dit is erg schadelijk en giftig voor een hond.
Doe dit niet!

Vuurwerk_stress_honden

Voedingssupplementen voor honden

Vlak voor of net na het bevallen van puppy’s kan een teefje behoefte hebben aan extra vitamines. Ook kan het voorkomen dat jouw hond vanwege heftige diarree of ziekte tijdelijk behoefte heeft aan extra vitamines of mineralen. Hiervoor zijn verschillende multivitaminen supplementen te koop. Dit kan soms een goede uitkomst bieden voor de gezondheid van jouw hond. Op de verpakkingen van de voedingssupplementen staat vaak goed omschreven in welke situaties deze supplementen jouw hond kunnen helpen. Dit kan een goede oplossing zijn voor korte termijnproblemen.

Ben je van plan je hond voor een langere periode voedingssupplementen te geven? Raadpleeg dan altijd eerst een arts of professional.

Hoeveel moet een hond wegen?

Iedereen wil dat zijn of haar hond zoveel mogelijk naar het zin maken, en af en toe lekker verwennen. Een extra hondensnoepje als beloning of wat extra eten geven wij onze honden dus graag. Echter blijkt uit onderzoek dat bijna de helft van de honden in Nederland te dik zijn. Wanneer een hond te dik is kan dit grote gevolgen hebben voor zijn gezondheid. Het is daarom erg belangrijk niet alleen de juiste voeding, maar ook de juiste hoeveelheid voeding aan jouw hond te geven. Alleen jij kan deze grens aangeven. Een hond kent deze namelijk niet.

Een gezonde hond hoort een slanke taille te hebben. Als je de hond aait voel je gemakkelijk de ribben onder een dun vetlaagje. Zijn de ribben van jouw hond moeilijk te voelen vanwege de vetlaag die er tussen zit dan heeft hij waarschijnlijk overgewicht. Gelukkig is hier, net als bij mensen, gemakkelijk iets aan te doen door te letten op voeding en voldoende te bewegen.