Hondenvoeding - hier moet je op letten

Op het moment dat je op zoek gaat naar voer voor je hond zal je al snel zien dat er tal van mogelijkheden zijn. Droogvoer, natvoer en speciaal voer voor puppy’s, volwassen- en oudere honden. Maar welk voer past het beste bij jouw hond?

Honden drinken

Inhoud en voedingswaarde

Je mag natuurlijk best naar het gemak voor jou en je hond kijken. Maar het alle belangrijkste is natuurlijk de inhoud en de voedingswaarde van het hondenvoer. Honden zijn carnivoren. Dit betekend dat het echte vleeseters zijn en hun lichaam hier helemaal op afgestemd is. De belangrijkste voedingstoffen voor een hond zitten dus al vaak in vlees alleen. Hier de vijf belangrijkste voedingstoffen voor een hond op een rijtje: eiwitten, mineralen, vetten, vitaminen en water.

Aan veel hondenvoeding zitten extra vitamines en groente toegevoegd. Dit is in feite niet slecht voor een hond. Let wel op dat in plantaardig voedsel vaak koolhydraten zitten. Deze heeft een hond van nature niet veel nodig, en zoals bij de mens kunnen ook honden snel dik worden van teveel koolhydraten.
Zorg ervoor dat je een bewuste keuze maakt voor jouw hond en je goed inleest over het soort voer dat hij nodig heeft. Probeer nooit zomaar iets uit en raadpleeg bij twijfel een dierenarts of deskundige.

Let op: gecastreerde honden hebben ongeveer 30% minder voer nodig dan niet-gecastreerde honden.

Droogvoer en natvoer

Droogvoer is, zoals de naam al doet vermoeden, met ongeveer 10% vocht een stuk droger dan natvoer dat ongeveer 60 tot 80% vocht kan bevatten. Hierdoor is droogvoer een stuk langer houdbaar dan natvoer. Omdat natvoer zoveel meer vocht bevat moet een hond tot wel drie keer meer natvoer eten om dezelfde hoeveelheid energie binnen te krijgen. Dit betekend dat je in feite minder hondenbrokken hoeft in te slaan dan dat je natvoer in huis zou moeten hebben.

Droogvoer klinkt hierdoor gelijk al een stuk praktischer. Maar is het ook beter dan natvoer? Dit is in grote mate afhankelijk van de behoeften van jouw hond. Is je hond te dik of drinkt hij te weinig? Dan kan natvoer een goede oplossing zijn.

Omdat natvoer minder energie en meer vocht bevat kan dit een goede uitkomst zijn als jouw hond neigt naar overgewicht. Eet je hond erg slordig en beland de helft naast de voerbak? Dan kan droogvoer een goede oplossing zijn.
Zie jij de voordelen van zowel droog- als natvoer voor jouw hond? Een combinatie van droogvoer en natvoer is erg goed mogelijk voor een hond. Meng deze niet door elkaar! Zorg ervoor dat je het droog- en natvoer op afzonderlijke tijden van elkaar voert. Een goede oplossing zou dus kunnen zijn: droogvoer in de ochtend en natvoer in de avond.

Heeft je hond last van diarree, constipatie of spijsverteringsklachten? Dan is het aan te raden bij één voedingssoort te blijven.

Hoeveel water drinkt een hond?

Natuurlijk is voldoende water drinken erg belangrijk. Dit weten we allemaal. Maar hoeveel water is voldoende voor een hond? Een makkelijke vuistregel om aan te houden is 40 tot 60 milliliter water per kilo lichaamsgewicht. Weegt je je hond bijvoorbeeld 12 kilo? Dan zal het tussen 480 en 720 milliliter water per dag moeten drinken.

Omdat een hond niet snel teveel water drinkt hoef je je hier niet snel zorgen over te maken. Sterker nog. Heeft jouw hond last van overgewicht? Dan kan het zelfs helpen een beetje extra water te drinken. Hierdoor kan het lichaam van je hond de extra afvalstoffen makkelijker uit het lichaam kwijt die vrijkomen tijdens het spelen, bewegen en afvallen.

Let op: ververs het water van je hond meermaals per dag. Een hond drinkt het beste wanneer het water vers is

Hoeveel denk jij dat deze kleine rakker per dag moet drinken?

Bespaartip:

Goed voer hoeft niet altijd duur te zijn als je weet waar je moet zoeken. Via internet kun je gemakkelijk filteren zodat alleen de aanbiedingen naar voren komen zoals hier bij petsplace.nl

Ik heb de aanbiedingen alvast voor je gefilterd zodat jij alleen nog maar het gewenste product hoeft te zoeken!

Korting en koopjes voor huisdieren

Hier lees je wat de verzorging (en aanschaf) van een hond in het eerste jaar kost