Verzorging kat - waar moet je op letten?
Of je naar een nieuwe kat op zoek bent of simpelweg wilt weten hoe je het jouw maatje nog beter naar zijn zin kan maken: lees deze verzorgingstips en instructies zodat je op de hoogte bent van de optimale verzorging van jouw huisdier.
Katten staan bekend om hun netheid – en doen zelfs het grootste deel van hun lichaamshygiëne zelf. Toch behoort ook de verzorging van je kat tot jouw taken, want er zijn plaatsen waar zelfs de meest beweeglijke tong of poot niet bij kan. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je huistijger te helpen met de dagelijkse verzorging. Deze vijf tips zullen je helpen.

Katten en poezen zijn echte individualisten, hier moet je zeker op letten bij de verzorging: elk dier is anders en reageert heel anders op de menselijke zorg. Terwijl sommige dieren alleen maar genieten van een uitgebreide borstelbehandeling, vluchten andere dieren bij het eerste contact met de borstelharen. Ga daarom altijd voorzichtig te werk met de verzorging van jouw kat en forceer jouw lieveling niet.
Katten staan bekend om hun netheid – en doen zelfs het grootste deel van hun lichaamshygiëne zelf. Toch behoort ook de verzorging van je kat tot jouw taken, want er zijn plaatsen waar zelfs de meest beweeglijke tong of poot niet bij kan. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je huistijger te helpen met de dagelijkse verzorging. Deze vijf tips zullen je helpen.
Kattenverzorging: lees hier de 5 belangrijkste tips.
1. Vachtverzorging: meer dan puur kattenwelzijn
Kort of lang haar: Alle rassen hebben baat bij regelmatig borstelen. Dit komt doordat de vachtverzorging het aantal haren dat katten bij het schoonmaken inslikken vermindert. Deze kunnen leiden tot klonters en maagklachten of zelfs spijsverteringsproblemen. Langharige katten moeten daarom dagelijks worden geborsteld. Katten met korthaar moeten vooral in tijden van vachtwisseling geborsteld worden. Tip: Gebruik een speciale borstel of handschoen voor de behandeling en laat jouw kat hier al op jonge leeftijd aan wennen. Op deze manier zal plezier beleven aan dit deel van de kattenzorg.
2. Oorverzorging: hierbij moet je helpen
Een plaats waar katten zichzelf niet kunnen schoonmaken zijn de oren. Hier is de kans op ooraandoeningen door vuil of mijt bijzonder hoog. Om aantasting te voorkomen, moet je de oren van jouw kat eenmaal per week afvegen met een zachte, vochtige katoenen doek, zakdoek of make-up doekje. Let op: gebruik nooit een wattenstaafje! Het gevaar van verwondingen met wattenstaafjes is te groot. Wanneer er donkere kruimels op de doek achterblijven, heeft jouw kat waarschijnlijk oormijten te pakken. In dit geval kun je het beste contact opnemen met je dierenarts.
3. Oogverzorging: hoe houdt je een oogje in het zeil?
In de ooghoeken van een kat kunnen zich soms korstjes ophopen. Deze moeten worden verwijderd, omdat het overblijfselen zijn van slecht afgevoerde tranen en oogvocht. Deze kunnen in het ergste geval zelfs tot infecties leiden. Gebruik een vochtige, zachte papieren zakdoek en veeg van buiten naar binnen. Bij Perzische katten wordt aangeraden dit dagelijks te doen. Omdat dit ras bijzonder gevoelige ogen heeft. Heeft je kat waterige, ontstoken of gezwollen ogen? Dan moet je jouw dierenarts raadplegen, omdat dit een oogaandoening kan zijn.
4. Tandheelkundige zorg: preventie van tandproblemen
Ook bij de mondhygiëne zijn katten afhankelijk van jouw hulp omdat door het kalium houdende speeksel de vorming van tandsteen in de kattenmond wordt gestimuleerd. Dit kan zelfs leiden tot ontstekingen. Tanden poetsen kan helpen. Als jouw kat echter niet vanaf jonge leeftijd gewend is aan dit proces is de kans erg groot dat hij dit niet toelaat. Tip: een alternatief zijn speciale tandpasta’s van de dierenarts, die in het voer kunnen worden gemengd. Als het moeilijk wordt, kan de dierenarts de tandsteen verwijderen met een laserbehandeling. Dit is volledig pijnloos, maar onder narcose.
5. klauwverzorging: wanneer je moet helpen
Katten nemen de klauwverzorging in eigen hand – of in eigen poten. Boomschors en dergelijke wordt vaak gebruikt door buitenkatten om de nagels te trimmen. Vooral katten die alleen binnen verblijven, moeten daarom een krabboom ter beschikking hebben. Dit is niet alleen beter voor jouw kat maar ook voor de meubels in huis. Zonder krabboom of krabpaal leven katten zich al snel uit op banken of stoelen. Natuurlijk doe je ook katten die buiten komen een plezier met een eigen krabpaal binnenshuis.
Bij oudere katten of minder mobiele katten moeten de klauwen eigenlijk af en toe worden ingekort. Omdat zij dit zelf niet meer kunnen bijhouden hebben zij jouw hulp nodig. Bij deze taak is echter een zekere handigheid vereist. Tip: waar het donkere klauwbeen begint, zijn de zenuwen, dus knip de nagels niet te kort af! Vraag in geval van twijfel advies aan jouw dierenarts; hij zal je laten zien hoe je de nagels van de kat op de juiste manier kunt knippen.

Interessant weetje: Een kat heeft slechts 4 tenen en dus 4 nagels op zijn achterpoten (5 op de voorpoten).
Hier een overzicht van producten die je minimaal in huis moet hebben voor de verzorging van jouw kat:
- Eten- en drinkbakje
- Eten voor de kat
- Kattenbak
- Kattengrit
- Slaapmandje
- Krabpaal
- Speeltjes
- Kam of borstel
Ook aan te raden voor buitenkatten:
- Kattenluikje
- Draagmandje
- Halsbandje