Zo aai je jouw kitten op de juiste manier – zeggen wetenschappers

Je wil je kitten verwennen door haar lekker te aaien en kriebelen. Maar vindt ze dat wel leuk? En hoe vinden kittens het überhaupt om geaaid te worden? Wetenschappers hebben het onderzocht.

Willen kittens geaaid worden?

Misschien komt deze situatie je bekent voor: je knuffelt liefdevol met je kitten en plotseling haalt ze uit of lijkt ze chagrijnig te worden. Het is dan makkelijk om de kitten de schuld te geven. Maar misschien heb je haar verkeerd geaaid?

Wij mensen zijn erg sociale wezens terwijl katten vaak eenlingen zijn. Katten zijn professionals in het communiceren zonder aan te raken. Zij communiceren vaak door middel van geuren en eventueel geluiden.

Dit zeggen wetenschappers:

“Geen wonder dat er conflicten kunnen ontstaan”, zeggen wetenschappers. Hoewel vele kittens graag geaaid worden, moeten ze eerst leren omgaan met mensen. Hun zogenaamde “gevoelige fase” is hierbij het belangrijkst. Dit is als ze tussen de twee en zeven weken oud zijn.

Waar je rekening mee moet houden bij het aaien van je kitten

Kittens vinden het heerlijk om de controle te hebben – dit geldt ook bij het knuffelen. Je moet je kitten bijvoorbeeld de kans geven om te laten zien of, waar en hoe lang ze geaaid wil worden. Een studie heeft uitgewezen dat interacties tussen mensen en kitten langer duren als de kitten het eerste initiatief heeft getoond.

In het algemeen worden de meeste kittens liever geknuffeld in de buurt van hun snorharen dan op hun buik of rug. Bijvoorbeeld, onder de kin, op de oren en wangen. Je moet echter altijd aandacht hebben voor de signalen van je kitten om ervoor te zorgen dat ze zich op haar gemak voelt.

Houdt uw kitten haar staart rechtop en zoekt ze contact? Spint ze en kneedt ze je met haar voorpoten? Dan lijkt je kitten net zo te genieten van het knuffelen als dat jij doet.

Deze (voor de hand liggende) tekenen laten ook zien dat je kitten graag geaaid wordt:

  • Zacht heen en weer kwispelen met de staart
  • Ontspannen houding, oren gericht en naar voren wijzend
  • Ze zal je zachtjes duwen als je haar niet meer aait.

Je kitten staat er niet voor open geaaid te worden als ze:

  • Haar hoofd van je wegdraait
  • Schudt of veel met de ogen knippert wanneer je haar aanraakt
  • Kribbig met haar staart beweegt
  • Probeert te bijten of je hand probeert te slaan met haar poot
Niet alle katten willen geaaid worden

“In het algemeen is het belangrijk om de grenzen van je kitten te respecteren en op te houden wanneer ze het duidelijk niet naar hun zin hebben” zegt de expert.

Wil je graag iets meer interactie met je kat of kitten? Dan is samen spelen een goede oplossing!
Lees op deze pagina alles over kattenspeeltjes en wat hier vooral erg belangrijk bij is.

Katten met speelgoed hengel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *